Home » Historie CBD-olie

Historie CBD-olie

Gepubliceerd op 2 juni 2021 om 15:32

Historie Cannabis

Al duizenden jaren geleden werd aan de cannabisplant medicinale eigenschappen toegeschreven. Vanaf de 19e eeuw werden de medicinale eigenschappen onderzocht.

 

In de 19e eeuw werd door een Ierse arts onderzoek naar cannabis gedaan in India. De resultaten van dit onderzoek waren zo positief, dat cannabis vanaf dat moment officieel een medicijn werd. Het werd toen veel gebruikt vanwege diverse eigenschappen, van het oplossen van verstoppingen tot verminderen van verstrooidheid. Het werd ook voorgeschreven bij ernstige pijnklachten, onrustige gevoelens, reuma tot menstruatiepijn.

 

In de jaren 60 werd THC (TetraHydroCannabinol) als stof ontdekt wat ervoor zorgde dat er vanaf de jaren 70 weer meer wetenschappelijke interesse kwam en er vanaf dat moment zijn er heel veel onderzoeken gedaan naar de werking van cannabis. Er werd veel onderzoek gedaan naar de therapeutische eigenschappen van cannabis. En op dit moment wordt er ook nog heel veel onderzoek gedaan naar alle eigenschappen van cannabis. THC is de stof waarvan je stoned/high wordt en is de belangrijkste werkzame stof in hasj en wiet. In CBD-ID olie zit geen THC.

Ontstaan wietolie

Wietolie bestaat vanaf het einde van de jaren 90 en werd, zoals vaak het geval is, bij toeval ontdekt. Een ingenieur (Rick Simpson) kreeg een naar ongeval en hield hier problemen met zijn zenuwstel aan over. De medicijnen die hij voorgeschreven kreeg hielpen hem niet. Hij zag een documentaire over cannabis en toen hij ook nog een vorm van huidkanker kreeg, behandelde hij dit zelf met een zeer geconcentreerde wietolie.  

Ontstaan CBD(olie)

CBD werd in de jaren 40 voor het eerst ontdekt en werd vanaf dat moment ook veel onderzocht. De belangrijkste conclusie van alle onderzoeken is dat er geen enkele negatieve bijwerking is.

 

Vanaf 2013 is er een groot keerpunt voor medicinale cannabis en de opkomst van de CBD-olie. CNN zond toen een documentaire uit over een meisje met epilepsie. De toen driejarige Charlotte Figi had soms wel 200 heftige aanvallen per week. Maar toen ze CBD-olie kreeg, namen die af tot slechts een enkele per maand. Haar verhaal zette een domino-effect in gang. Ineens liep YouTube over met video’s waarin mensen vergelijkbare verhalen deelden. Het legalisatie-proces van medicinale cannabis in de Verenigde Staten kwam hierdoor in een stroomversnelling. En ook de wetenschap ging zich meer verdiepen in de medicinale eigenschappen van de cannabisplant.

 

Tijdens dit proces werd wietolie in het algemeen en CBD-olie in het bijzonder ineens bekend bij het grote publiek. Hierdoor gebruiken de afgelopen vijf jaar wereldwijd steeds meer mensen wietolie voor het behandelen van uiteenlopende aandoeningen; van epilepsie en angstaanvallen tot het behandelen van kanker. Ineens kreeg cannabis, dat bij de meesten vooral bekend stond als gedroogd groen plantmateriaal waar je stoned (voor fun) van wordt, een nieuwe verschijningsvorm: medicinale wietolie die heilzame wonderen verricht. Een olie zonder stof waar je high van wordt (THC) en slechts pure CBD-olie.

Afbeeldingen:
<a href='https://nl.freepik.com/fotos/blad'>Blad foto gemaakt door jcomp - nl.freepik.com</a>


 »